העליון הכריע: אבתיסאם מראענה לא תיפסל מהתמודדות במפלגת העבודה
- מערכת האתר
- Mar 1, 2021
- 3 min read
השופטים קבעו כי מספר 7 ברשימת המפלגה של מרב מיכאלי תוכל להתמודד, למרות שוועדת הבחירות המרכזית פסלה אותה. מראענה הביעה בעבר בין היתר תמיכה בפעיל ג'יהאד איסלאמי והתגאתה שלא עמדה בצפירה. הנשיאה חיות: "לא שוכנעתי שבהתבטאויות יש ולו בקירוב תמיכה במאבק מזוין". העבודה: "היא הביעה חרטה".

בית המשפט העליון הפך היום (ראשון) את החלטת ועדת הבחירות המרכזית ואישר את מועמדותה לכנסת של אבתיסאם מראענה-מנוחין, הממוקמת במקום השביעי ברשימת העבודה. ההחלטה התקבלה ברוב של שמונה שופטים מול אחד. מראענה הביעה שביעות רצון מהחלטת השופטים וכך גם במפלגת העבודה שם אמרו כי "היא הביעה חרטה, רואים את הפרשה מאחורינו". מראענה פרסמה בעבר פוסטים בהם כתבה בין היתר: "עוד צעיר מגטו עזה התאבד".
טענות דומות הושמעו על ידי יתר השופטים למעט שופט אחד, דוד מינץ, שביקש לפסול את המועמדת. "שוב מוצא אני את עצמי כקול קורא במדבר. נותר בגפי. נקודת המוצא לדיון משותפת לי ולחבריי. והיא, שההגבלות המוטלות על הזכות החוקתית לבחור ולהיבחר לכנסת צריכות להיות מינימליות, ועליהן להגן על האינטרסים החיוניים ביותר של המדינה". עוד טען מינץ כי "אין מקום לגילוי סובלנות כלפי התבטאויות (או מעשים) של נבחר ציבור שיש בהם משום שלילת קיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית או תמיכה במאבק מזוין של ארגוני טרור הקמים עליה לחסלה".
מרעאנה אמרה כי היא "שמחה מאוד על ההחלטה של בית המשפט העליון. יאללה לעבודה: למען הדמוקרטיה, הנשים, השותפות היהודית-ערבית, למען זכויות אדם ללא הבדל מגדר, לאום או נטייה מינית".
במפלגת העבודה בירכו על החלטת השופטים: "בית המשפט העליון אמר את דברו. המועמדת הביעה חרטה על הדברים שכתבה לפני למעלה מעשור. אנחנו רואים את הפרשה מאחורינו ונערכים לבניית עתיד חדש למדינת ישראל; עתיד של חיבור ושיתוף חלקי החברה הישראלית לטובת כל אזרחית ואזרח".
בדיון שנערך בעליון בשבוע שעבר מראענה התנצלה על הפוסטים שפרסמה בעבר, ושופטי העליון סיימו את הדיון תוך זמן קצר. בין היתר אמרה מראענה בדיון כי הטענה לפיה קראה להשמיד את זכרון יעקב יצאה מהקשרה בריאיון שקיימה ב-2008. "אני מצטערת שאתם נאלצים לעסוק בזה, בטח יש דברים חשובים יותר ממני", אמרה לשופטים. "באופן חד משמעי שלא משתמע לשתי פנים, אני מתנצלת על כל דבר אחד שהיה יכול להישמע גזעני מסית או פוגעני", הבהירה.
היא ציינה: "אמא שלי ניקתה שם בתים במשך 25 שנה. אני נשואה מספר שנים לבחור יהודי. הבת שלנו מאה אחוז יהודיה ומאה אחוז ערביה. לא קראתי להשמיד את זכרון יעקב".
נשיאת העליון השופטת אסתר חיות התעקשה ושאלה אותה אם בחלומה זכרון יעקב מושמדת, והיא השיבה: "אני מתנצלת ושוב חוזרת בי מהדברים. אני כאן כדי להילחם בשביל זכויות המיעוטים, להיות גשר בין העמים אני רוצה להיות חברת כנסת כי אני רוצה שיהיה טוב לכולנו. אני מתנצלת. באמת". השופטת חיות ניסתה להקשות עליה שוב ותהתה מדוע אמרה את הדברים מלכתיחלה, אך מראענה השיבה שוב שהיא מתנצלת.
עוד טרם התקבלה החלטה בוועדה הבחירות המרכזית, היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הביע התנגדות לפסילתה, וכתב בעמדתו לוועדת הבחירות המרכזית כי "לא הוצגה בבקשות הפסילה תשתית ראייתית שיכולה לאפשר פסילת מועמד מלהתמודד בבחירות לכנסת, ולפיכך דין הבקשות להידחות". למרות זאת, הוועדה פסלה אותה ברוב של 16 מול 15.
בן גביר הוסיף כי "כל בר דעת מבין שהנימוקים לפיהם מראענה "התנצלה" על דבריה שווים כקליפת השום ועל עשירית מדבריה של מראענה נפסלו ד"ר בן ארי, ברוך מרזל ובנצי גופשטיין, ולהם לא הועילה כל התנצלות. כעת יש הזדמנות נדירה להביא להקמת ממשלה שתערוך רפורמה אמיתית בעולם המשפט".
מראענה פרסמה בעבר פוסטים בפייסבוק שעוררו תרעומת: לפני חודשים בודדים, בנובמבר 2020, כתבה פוסט תמיכה בפעיל הג'האד האסלאמי והעציר המינהלי, מאהר אל-אח'רס, ששבת רעב במשך תקופה ארוכה. בפוסט אחר ביולי 2020 כתבה מראענה: "עוד בחור צעיר מגטו עזה התאבד הלילה. אין תקווה לייאוש, לכיבוש האכזרי ולשלטון החמאס המדכא". בפוסט נוסף מ-2013 התגאתה בכך שלא עמדה בצפירה ביום הזיכרון: "אלה היו שתי דקות מופלאות".
Comentários